marți, 29 iulie 2014

Model de urmat...

Şi pentru că este marţi, nu sunt cele trei ceasuri rele, ci este momentul pentru a prezenta de proiecte de succes.
Astazi vom vorbi despre inişiativa unui primar, oltean, căre a găsit o modalitate de reduce drastic şomajul în rândul sătenilor pe care-i păstoreşte.  Este vorba despre Comuna Cătunele din judeţul Gorj. Este o comunitate mică, dar exemplul lor poate fi preluat cu uşurinţă şi de către alţii. Mai multe puteţi găsi aici...
Primarul localităţii a cumparat, din banii primăriei, 20 de solarii pe care le-a oferit câtorva săteni să le muncească. Iar pentru a le asigura şi o piaţă de desfacere, tot Primaria va amenaja o piaţă în apropierea oraşului Motru, din vecinătatea localitaţii. Mai rămâne doar ca sătenii obţină o recoltă bogată.
Pentru viitorul apropiat, domnul primar a declarat că ar mai vrea să cumpere 20 de vaci de lapte, tot pe banii primariei, pe care să  le dea celor mai sărace familii din localitate. Singura condiţie fiind aceea că cei care primesc aceste animale să dea mai departe viţica. Adică dacă animalul primit va avea o viţică, în anul următor ea va trebui dată altor familii sărace obţinandu-se astfel un efect al bulgarelui de zapadă, dar de data aceasta cu efecte pozitive, care va antrena treptat economia comunei.
Nu sunt proiecte de amploare, dar sunt proiecte cu efecte directe asupra economiei şi a nivelului de trai, al satenilor. Proiecte care vor produce plus-valoare, un termen atât de străin multor aleşi ai neamului.

În loc să acorde ajutoare sociale cu nemiluita, pe criterii de multe ori ambigui, s-a luat decizia ca banii să ajute în mod real pe cei care au neapărată nevoie de un sprijin. Este varianta practică a celebrei zicale: dă-i unui om un peşte şi îl vei satisface pentru o zi, invaţă-l pe om să pescuiască şi-l vei ajuta pe viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu