vineri, 29 august 2014

Japonezii fascinaţi de România

Recent am aflat că japonezii de la televiziunea de naţională, urmează să televizeze un documentar realizat în România, mai exact în Salina Turda, considerată pe bună-dreptate cea mai spectaculoasă salină din ţara noastră şi chiar din lume. Documentarul va fi promovat de către televiziunea BS-1, iar materialul va avea o durată de 50 de minute.
Aspectul pe care-l are acum această fostă exploataţie minieră a sării se datorează în primul rând faptului că s-a reuşit să se acceseze fonduri europene de aproximativ 6 milioane de euro.
Exploatarea sării în această zonă datează de pe vremea imperiului roman, dar s-a organizat o mină în adevăratul sens al cuvântului începând cu secolul XVI, atunci când s-au construit primele galerii. Mina intră în declin odată cu dezvoltarea altor mine în zonă, îndeosebi a celei de la Ocna Mureş.
În anul 1932 mina este închisă. În timpul celui de al doilea război mondial, galeriile sunt folosite ca adăposturi antiaeriene şi începând cu anul 1950 complexul minier este deschis publicului larg, chiar dacă o parte este folosită ca depozit de brânzeturi.
Începând cu anul 2009 salina este modernizată cu ajutorul finanţărilor primite de la Uniunea Europeană, cu ajutorul cărora s-au construit în galeria principală, Rudolf, ce are o înălţime de 120 metri, un carusel imens, pontoane peste lacul interior, acolo unde cei interesaţi se pot plimba cu barca, dar şi un amfiteatru unde se desfăşoară o serie de spectacole. 

Numărul mare de evenimente desfăsurate în acest loc fascinant face ca numărul turiştilor ce vizitează acest loc să crească de la an la an, ajungând la 343.000 anul trecut, iar pentru anul acesta estimările sunt şi mai optimiste.
Pentru cei care vor ajunge în următoarea perioadă în zona Clujului le recomand să viziteze şi LagunaAlbastră şi Delta Transilvaniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu