joi, 23 octombrie 2014

România fără rivali în domeniul IT

Oricât ne-am plânge noi, se pare că sunt şi sectoare în care România performează, comparativ cu ţările vecine şi, aş putea spune eu, chiar la nivel internaţional. Este vorba despre sectorul IT şi outsourcing.
Cunoaşte fiecare dintre noi, cel puţin un prieten, care este bun la calculatoare. Ei bine, se pare că tocmai acest lucru este căutat de către investitorii străini dindomeniu. Numărul mare de tineri care se pricep la IT şi forţa de muncă ieftină, face ca în prezent să existe un număr mare de investitori care-şi deschid afaceri, în oraşele principale, acolo unde există şi centre universitare de prestigiu naţional.
Mulţi ar spune că totuşi sistemul de învăţământ reuşeşte să producă forţă de muncă suficient de bine calificată, dacă privesc lucrurile superficial. Singurul merit pe care-l au şcolile româneşti, este legat de faptul că reuşesc să-i înveţe pe tineri o limbă străină, la un nivel acceptabil.
În rest singurele merite, după părerea mea, le au acei tineri, care deşi nu studiază la un nivel de bunsimţ domeniile legate de IT în ciclul de învăţământ, fie el universitar sau nu, reuşesc să înveţe autodidact şi să se se pregătească singuri pentru a putea face faţă în acest domeniu. Astfel de idei au susţinut şi majoritatea celor care au fost invitaţi la Webstock 2014, o întâlnire a oamenilor pasionaţi şi implicaţi în mediul internaut şi social-media, care au afirmat că s-au apucat să facă o meserie din blogging sau alte activităţi desfăşurate cu ajutorul calculatorului – programare, limbaj de specialitate etc. cu ajutorul tutorialelor şi prin munca lor after-school.
Este vorba si de talent nativ, dar care este susţinut şi de o muncă suplimentară, particulară, fără de care nu ar fi reuşit să fie capabil să practice nici măcar la nivelul de jos.
Personal cunosc foarte mulţi tineri care au făcut Facultatea de Automatică sau pe cea de Informatică, dar care, după spusele lor, nu au învăţat mai nimic la cursuri, ci tot ce ştiu să practice, au învăţat de pe tutorialele pe care le-au găsit pe internet. Acelaş afirmaţii le-au susţinut şi creatorii personajelor MO şi F.O.C.A. într-un interviu
Oricum ar fi, trebuie să apreciem faptul că reuşim să avem unii dintre cei mai buni IT-işti din lume, deşi cred că ar trebui să se facă mult mai mult pentru ei, să rămână în ţară, pentru că majoritatea pleacă după ce profesează 3-4 ani, pentru salarii de până la 10 ori mai mari, în Occident.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu