marți, 30 decembrie 2014

Ce facem când vine iarna? - Aşteptâm...

Şi pentru că tot a venit iarna, a apărut şi prima ninsoare mai serioasă, ce-i drept abia după o lună. Prima ninsoare a scos la iveală şi prostia omenască şi nesimţirea – care merg mână în mână.
Cred că am văzut cu toţii, cel puţin la Tv, deşi sunt convins că şi în realitate, situaţii de genul: drumuri blocate, patinoare în faţa blocurilor sau pe lângă gardurile caselor, cretini care pleacă cu maşinile la drum, deşi nu era musai şi mai pleacă şi neechipaţi, că vorba aia – de ce să fiu doar prost, dacă nu mă vede nimeni?
Nu ştiu câţi dintre voi aţi ieşit cu o lopată să daţi zapada din faţa casei/blocului, nu doar de pe maşinile personale şi nu ştiu câţi dintre voi nu aţi dat vina pe alţii pentru că vă rupeţi gâtul când ieşiţi din scara blocului după doar doi paşi. Ei bine, că tot vorbeam în articole precedente despre bunsimţ, normal ar fi ca fiecare dintre noi, dacă nu suntem cu deficienţe majore, să ieşim să ne dăm singuri zăpada şi să ne creăm o potecă.
Sincer să fiu, ieri a trebuit să fac câteva drumuri şi am observat că în dreptul celor mai multe blocuri, zăpada bătotorită începuse deja să se transforme în gheaţă, asta înseamnă că acolo nu stăteau decât putori, ca să nu folosim termeni mai duri. Păi cum poţi să nu fi numit altfel, dacă stai în casă la Tv, să fi spălat pe creieri continuu, iar în dreptul casei tale îşi rup oamenii gâtul.
Ce-i drept am văzut şi oameni care au iesit să facă potecă prin zăpadă, dar nu erau dintre cei tineri, ci mai degrabă ajunşi la vârsta pensionării. Asta denotă un singur lucru: mai avem mult până să fim cu adevărat un popor de oameni civilizaţi. Vorbeam cu nişte rude plecate în Canada, care-mi spuneau că acolo dacă trec reprezentanţi ai primăriei şi văd că nu ţi-ai luat zăpada din faţa casei, primeşti amendă şi încă una de câteva sute de dolari. Asta înseamnă civilizaţie, fiecare individ să-şi facă singur treaba, nu să stea să îi înjure pe alţii. Abia după ce ai făcut ceea ce ţine de tine, poţi pretinde şi ca alţii să-şi facă  datoria.
La noi se întâmplă un fenomen straniu: oamenii preferă să-şi rupă oasele când cad pe gheaţă, decât să dea la lopată zăpada din faţa casei. Armata şi instituţiile statului sunt înjurate şi înfierate că nu-şi fac treaba în asfel de situaţii, chiar de către cei care stau doar în case în faţa televizorului. Evident, că şi instituţiile abilitate mai au mult până să devină performante, dar şi noi oamenii de rând suntem la ani lumină de civilizaţie.
Când o să vedem aplicate amenzi drastice pentru cei care pleacă la drum cu maşinile pe drumuri închise circulaţiei şi mai sunt şi neechipaţi corespunzător, iar cei care nu-şi mişcă fundurile din faţa Tv-ului să dea o mână de ajutor sau să-şi facă singuri datoria, poate o să fim şi noi mulţumiţi de ceea ce vedem în jur, până atunci o să ne uităm cu jin la canadieni, suedezi sau japonezi că ei se descurcă fără probleme chiar şi în cele mai cumplite ierni.


În ziua când o să înţelegem că schimbarea pleacă în primul rând de la noi, iar reacţiile o să fie în consecinţă, poate o să ne meargă ceva mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu