luni, 9 noiembrie 2015

Europa season –Cipru pe plaiuri mioritice


Dupa cum va povesteam intr-un articol precedent, la Filarmonica Oltenia se desfarsoara in aceasta perioada un sezon al concertelor din intreaga Europa, intr-un gest de infratire trans-nationala, din care cei mai castigati sunt, desigur, spectatorii prezenti la spectacole.
Daca pana acum au incantat publicul cunoscator cu performantele lor artistii din Filarmonica Austriei si a Cehiei (doua tari cu traditie mondiala in domeniul muzicii clasice), saptamana trecuta a venit randul Ciprului sa isi etaleze maiestria muzicala. Desi fara sa fie precedati de prestigiul unor nume europene ca cele mentionate mai sus, reprezentantii Ciprului au mentinut stacheta si nu au dezamagit asteptarile auditoriului craiovean.
Reprezentatia tinuta de acestia a reunit, in mod inspirat, o serie de compozitii clasice (Schubert, Ravel, Beethoven) cu unele contemporane. Mai precis, au fost interpretate, in prima auditie, cateva piese compuse atat de dirijorul trupei, Yiannis Hadjiloizou, cat si de tatal si mentorul muzical al acestuia, Michalis Hadjiloizou. Elementele care frapau auzul publicului roman erau tocmai cele care aminteau de folclorul nostru traditional, un soi de suflu vital comun est-european. Acesta nu poate decat sa confirme ipoteza ca, dincolo de odrasla belicoasa a secolului XIX: nationalismul ca ideologie de stat si motor de razboaie, puntile de legatura dintre diferitele culturi ale lumii sunt mai profunde si mai legate de latura inconstienta a firii umane decat se admite de obicei.

Aprecierile celor prezenti s-au indreptat si spre tanarul prim-violonist, Andreas Zinonos, care, la doar 17 ani, a obtinut numeroase burse si premii la nivel international. Sper sa va fi oferit macar un mic imbold sa participati la viitoarele concerte, daca din orice motive (pretexte) ați pierdut ocaziile de pana acum. Invitata saptamanii in curs este Polonia, asa ca deliciile auditive se vor tine lant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu