duminică, 6 decembrie 2015

GROW-UP - Sesiune de instruire privind scrierea de proiecte I

Vorbeam în câteva postări anterioare despre proiectul Grow Up, în care sunt implicați cetățeni din comunitățile Cerăt, Bârca, Sadova, Lipovu și Malu Mare. Proiectul este finanțat prin intermediul Fondului ONG în România de către guvernele a trei state – Icelanda, Norvegia și Liechtenstein.
În cadrul acestei inițiative derulate de către Asociația Allons-y în parteneriat cu Asociația Evolve, cetățenii din comunitățile vizate sunt încurajați și susținuți să deruleze inițiative similare sau de altă natură, menite să ducă la rezolvarea unor probleme specifice localităților din care provin. Cetățenii sunt informați asupra modului în care ei pot intervenii, atât din inițiativă proprie, cât și cu ajutorul semenilor și chiar al autorităților locale.
Un prim pas important în demersul nostru a fost să-i susținem pe reprezentanții comunităților vizate să înființeze organizații neguvernamentale inter-etnice, la nivelul fiecărei comune. Primii pași au fost făcuți deja, iar luna aceasta sunt șanse foarte mari să apară primul dintre acestea – în localitatea Lipovu, urmând ca în luna viitoare să apară și celelalte 4 pentru care s-au început procedurile de rezervare de nume și se lucrează la statut și actul constitutiv.
Și pentru că nu este suficient să înființezi un ONG și să te aștepți ca el să funcționeze, trebuie ca membrii lui să știe cum se gestionează o astfel de organizație, cum se poate dezvolta și mai ales cum se pot crea proiecte sustenabile care să reflecte capacitatea lor de a gestiona rezolvarea unor probleme, cât și cauzele care duc la apariția acestor dificultăți. În acest sens membrii celor două asociații care implementează proiectul Grow Up, au derulat în 5 decembrie prima parte a campaniei de instruire a viitorilor membrii ai ONG-urilor inter-etnice în ceea ce privește modul de construire a unui proiect și care sunt primii pași. Cum o instruire bună a acestor viitori membrii de ONG nu se poate face doar într-o zi, sunt prevăzute și viitoare sesiuni care să continue ceea ce s-a început sâmbăta aceasta, urmând ca din lunile următoare, atunci când vor fi gata și celelalte ONG-uri să se creeze o rețea din acestea, la care pot adera și alte organizații doritoare, prin intermediul căreia să poată fi derulate proiecte mult mai ample.
Având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă și pentru unii reprezentanți ai comunităților este destul de dificil să ajungă în Craiova, prezența la evenimentul de sâmbătă nu a fost extrem de numeroasă, dar a fost inimoasă, dedicată cauzei ceea ce a însemnat prelungirea timpului alocat sesiunii cu 2 ore, adică dublu față de timpul inițial alocat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu