vineri, 13 mai 2016

PROTESTE ALE SINDICALIȘTILOR LA CRAIOVA - CU IZ ELECTORAL?

Câteva sute de membrii ai sindicatelor din învățământ, sănătate și angajați ai Poștei Române au protestat joi 12 mai pe străzile Craiovei cerând demisia Guvernului Cioloș.
Am apreciat întotdeauna faptul că oamenii nemulțumiți își cer drepturile și își plâng situația disperată în stradă atunci când decidenții politici par să fie surzi.
Totul pare să fie ok la prima vedere – oameni nemulțumiți care protestează pentru mai bine. În realitate lucrurile nu stau deloc așa. În ultimele zile, odată cu începerea campaniei electorale s-au întețit atacurile asupra așa-zisului Guvern Tehnocrat. Atacurile vin din toate direcțiile – de la politicieni, de la presa aservită politic care a început să fie purecată de datorii către bugetul de stat și mai nou de așa-numiții reprezentanți ai societății civile (dar care trăiesc din bani publici) și acum sindicatele.
Privind superficial lucrurile, putem concluziona că Guvernul este unul de incompetenți și de oameni cu interese obscure. Dacă nu dorim să fim echidistanți și ne dăm voalul orbului de pe față, observăm ușor cum suntem direcționați să luptăm împotriva unor oameni care, nu or fi ei cei mai deștepți și mai profesioniști, dar este cam singurul Guvern care are în componența sa oameni care reprezintă ceva în meseriile lor și nu sunt cunoscuți că s-au îmbogățit din politică.
Considerăm că singura mare problemă a Guvernului Cioloș este cea de comunicare. Nu reușește să transmită concret cetățenilor ce acțiuni sunt ale lui și care sunt venite în urma unor legi adoptate de Parlament în perioada în care frâiele erau în mâna lui Ponta. Nimeni nu s-a sesizat atunci când a ajuns în parlament aberația legislativă cu taxarea românilor din străinătate, nimeni nu s-a sesizat că autorizațiile de funcționare a cluburilor și barurilor erau date în funcție de culoarea politică a patronilor și nimeni nu s-a sesizat că dezinfectanții sunt diluați cu peste 2500% față de concentrația normală. De ce toate aceste ascunderi sub preș? Simplu, mecanismele grupurilor de interese funcționa corect – statul dădea contracte cu licitații mascate, fără controale asupra respectării calității, banii ajungeau la băieții din sistem care mai plăteau din când în când publicitate presei ca să aibă și ea ce să mănânce și să nu mai mârâie și să lase lucrurile să meargă în continuare pe cursul firesc.
Cunoaștem faptul că majoritatea liderilor de sindicat din România sunt în funcții de peste 25 ani, cu rădăcini în vechiul regim, de acolo de unde își trage seva și PSD-ul. Câte proteste sindicale au fost în vremea când Guvernul era condus de Ponta și oficial de PSD (tot de ei este condus și acum, dar într-o formă mascată)? Răspunsul – niciunul. De ce? Vă puteți da singuri seama. Acum se apropie alegerile și toți politrucii ies la rampă pentru noi mandate și pentru poziții din ce în ce mai favorabile pentru alegerile parlamentare din toamnă și au nevoie de curente de opinie pe care să le manipuleze în interes propriu, pentru a arăta publicului spectator că cei de acum (Cioloș și compania) sunt vinovați de dezastrul din sistemele de sănătate, învățământ și cel poștal.
Faptul că aceste sisteme sunt în colaps și practic muribunde, dar fără de care România nu se poate descotorosi în acest moment, cunoaștem, dar ne punem întrebarea – de ce nu au protestat și acum 1 an și acum 5 ani și acum 10 ani? Situația de față nu este nouă, ea pare să fie de o veșnicie și pare fără ieșire. Nu poți învinui un Guvern de tehnocrați (sau de marțieni sau de burchinavezi)  care este instalat de 6 luni și ai cărui membrii emblematici nu au făcut parte din alte Guverne, că sunt principalii vinovați de o situație de 25 ani. Singurul element comun din toți acești ani este PSD-ul – principalul partid din România din perioada post decembristă și cel care a condus de fapt și de drept țara indiferent de numele Guvernului sau al președintelui.
Pentru a-i crede pe sindicaliștii care au protestat joi în Craiova, ar fi trebuit să-i aud vociferând și în urmă cu cel puțin  an și nu în prag de campanie electorală. Am fi vrut să-i vedem că demaschează din interior practicile frauduloase, cele care au băgat companiile de stat și sistemul de sănătate și pe cel de învățământ în faliment, nu că se agită acum când acest Guvern a început să continue anchete ale unor oameni din presă (și așa flori rare), ce semnalau fraude masive în sistem și să facă publice date care incriminează finanțatori ai anumitor partide politice.
Cum poți să ceri demisia unui Guvern, pus pe post de carne de tun, instalat de 6 luni, după ce a început să funcționeze și să scoată la iveală matrapazlâcuri ale sistemului? Probabil cineva a început să fie deranjat de aceste controale și descoperiri și îi folosește pe cei care lucrează în sistemele corupte pentru a-și apăra interesele. Mulți dintre cei care au fost prezenți la mitingul sindicaliștilor erau plictisiți, nu credeau în aceste demersuri și arătau ca și cum ar fi fost aduși cu forța la protest. Au fost scoși în față pentru a masca interesele electorale și financiare ale celor care îi susțin pe șefii lor din sindicat.
Pentru a nu o mai lungi prea mult, o să concluzionăm logicprotestele de joi ale sindicaliștilor au fost organizate în scop electoral și au folosit oameni ai sistemelor de stat, falimentare.
Pentru a da o greutate demersului sindicalist aș dori ca astfel de mitinguri să fie organizate și în restul anului, când nu urmează alegeri electorale și să propună soluții viabile pentru sistem și să-i demascheze din interior pe cei care fraudează buna desfășurare a instituțiilor statului.

Până atunci nu uitați:
 (sursa Facebook)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu