miercuri, 18 mai 2016

WORLD VISION - proiect pilot PÂINE ȘI MÂINE - O NOUĂ ȘANSĂ LA EDUCAȚIE

Vorbeam într-un articol precedent despre inițiativa fundației World Vision de a derula un proiect pilot în 6 localități din Oltenia: Dolj - Palilula, Sărbătoarea, Leordoasa, Salcia și din Vâlcea - Urși și Geamăna.
Inițiativa celor de la World Vision vine ca urmare a apariției unor date statistice extrem de îngrijorătoare cu privire la situația învățământului din România. Unul din opt copii cu vârste școlare din țara noastră se culcă flămând ceea ce afectează grav procesul de educare și instruire a acestora. Abandonul școlar a ajuns la cota 18%, fiind în creștere de la un an la altul și depășește cu mult rata europeană de 11%. Lucrurile sunt și mia grave dacă facem analiza defalcat pe cele două medii, rural și urban, unde copiii de la țară sunt mult mai predispuși la abandon (75% din cazurile de abandon), din cauze multiple – cele mai des întâlnite fiind sărăcia (45% din cazuri), rezultatele slabe la învățătură (37% din cazuri) și faptul că mulți părinți sunt plecați din țară și/sau nu-și permit să le ofere un cadru propice învățării.
În acest cadru și având aceste date fundația World Vision a luat inițiativa de a derula un program pilot – proiectul Pâine și Mâine, în cele 6 localități izolate din județele Vâlcea și Dolj.
Un sprijin important în derularea acestei inițiative a venit și din partea autorităților locale, a Inspectoratelor Școlare din cele două județe, la care s-a adăugat și un sprijin financiar consistent venit din partea Lidl România în valoare de 100.000 euro.
Proiectul presupune acordarea unei mese calde copiilor din ciclu primar, din școlile din aceste localități, plus un sprijin considerabil din partea dascălilor care îi ajută pe copii să-și facă temele, după care derulează activități de stimulare a creativității și a spiritului inovator prin organizarea de mici ateliere de teatru, desen sau pictură.
Organizarea de astfel de activități nu sunt o noutate pentru țările europene, ele intrând în rutina sistemului de învățământ. În România începutului de secol XXI astfel de programe sunt o raritate, o excepție, iar atunci când cineva încearcă să implementeze astfel de proiecte are de întâmpinat un cadru legislativ și birocratic infernale, ca să nu mai punem la socoteală faptul că în multe situații autoritățile nu vor să sprijine din N motive astfel de demersuri. Având în vedere că statul nu alocă sume de bani și nici nu creează astfel de proiecte, putem spune că astfel de inițiative, ca a World Vision în parteneriat cu Lidl România sunt cu atât mai lăudabile.

La evenimentul din 11 mai – Ziua Porților Deschise, am participat și câțiva susținători ai unor astfel de proiecte – din zona ONG-urilor, a bloggosferei sau chiar vedete de televiziune – cum este și Oana Cuzino (ambasadorul World Vision).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu